Lucie Hromádková
Zázvorové sušenky
sladké pochutiny, pečení před asi 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 150 g másla
- 180 g přírodního krupicového cukru
- 100 g melasy (koupíte v prodejnách a koutcích zdravé výživy a v Albiu)
- 1 vejce
- 360–400 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžičku mleté skořice
- 100 g sekaného kandovaného zázvoru
- krystalový cukr na obalování
Postup
Příprava jídla
1. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 ˚C. Máslo utřete s cukrem do pěny, vetřete melasu a vejce.
2. Mouku prosijte se sodou, solí a kořením a postupně vetřete do máslové směsi. Přidejte zázvor a zpracujte velmi vláčné těsto, které se vám ale nebude lepit na ruce; je možné, že budete muset ještě přidat trochu mouky. Krystalový cukr nasypte do misky.
3. Z těsta tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a horní část obalte v cukru (můžete je obalit i celé, ale na spodní část se cukr rád připéká). Klaďte je na nevymaštěný plech asi pět centimetrů od sebe; pečením se z nich stanou baculaté sušenky.
4. Přibližně dvanáct minut pečte, pak plech vyjměte a postavte na mřížku. Až trochu vychladne, sušenky z něj sejměte a nechte je ještě odpočívat na mřížce, dokud úplně nevychladnou.