Lucie Hromádková
Salát z pečené mrkve a červené čočky
fitness jídla před asi 9 roky z thetasteofplace.blogspot.cz
Ingredience
- Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 kg mrkve
- 100g červené čočky
- 1 svazek jarní cibulky
- 100g rucoly
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sezamu
- sůl
- Na zálivku:
- 5 lžic olivového oleje
- 3 lžíce balsamica
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička medu
- 1 stroužek česneku
- 1 chilly paprička
- sůl
Postup
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tlustší kolečka a ty pak na půlky nebo čtvrtiny, podle velikosti mrkve. Ty rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, osolíme a zakápneme olivovým olejem. Pečeme v troubě asi 20 minut, občas promícháme, mrkev nemá zhnědnout, pouze změknout.
Čočku povaříme asi deset minut a osolíme. Na sucho si na pánvi opražíme sezamová semínka. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
Do malé krabičky nebo uzavíratelné skleničky si prolisujeme česnek, přidáme na jemno nakrájenou chilly papričku, osolíme a přidáme zbývající ingredience. Skleničku zavřeme a pořádně protřepeme. Vážně je lepší míchat zálivku ve skleničce, jinak se olej s ostatními ingrediencemi pořádně nespojí.
Mrkev přesypeme do mísy, promícháme s čočkou, cibulkou a rukolou a přelijeme zálivkou. Na závěr posypeme sezamovými semínky a můžeme podávat!