Jaruna
Zeleninové kari
Asie před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 velkou cibuli, nakrájenou na silná kolečka
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 velké jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na kousky
- 3 lžíce červené kari pasty (např. Thai-choice)
- 1 tykev, patizon nebo cuketu, oloupané a nakrájené na kousky
- 2 velké mrkve, nakrájené na silné plátky
- 1 malý květák (asi 500 g), rozebraný na kousky
- 200 g tuřínu, pokrájeného na kousky
- 400 g konzervovaných loupaných krájených rajčat
- 430 ml horkého zeleninového vývaru z kostky
- 4 lžíce nasekané petrželky nebo koriandru
- 150 g nízkotučného bílého jogurtu
- sůl a pepř
Postup
1. V hrnci rozpalte olej, vsypte cibuli, česnek a jablko. Za občasného míchání restujte 5–8 minut. Přidejte kari pastu.
2. Přidejte čerstvou zeleninu, rajčata a vývar. Vmíchejte tři lžíce petrželky. Přiveďte k varu, snižte plamen, přiklopte a půl hodiny duste.
3. Vařte odkryté ještě 20 minut, až pod zeleninou zbude jen trocha šťávy. Osolte a opepřete.
4. Zbytek petrželky vmíchejte do jogurtu a na talíři jím zalijte kari. Podávejte s prohřátými nebo opečenými chlebovými plackami.
JEDNA PORCE OBSAHUJE cca 844 kJ, 11 g bílkovin, 7 g tuku, 1 g nasycených mastných kyselin, 7 g vlákniny, 1,13 g soli. Neobsahuje dodatkový cukr.
Obměna:
Libovolně kombinujte zeleninu: brambory, brokolici, kedlubny, papriky…