Standa Fifik
Vepřový steak s česnekovou omáčkou
maso před asi 9 roky z www.prozeny.cz
Ingredience
- Na 2 porce potřebujete:
- 4–5 stroužků česneku
- sůl
- 250 ml hovězího vývaru
- 1 lžíci másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek a špetku pepře
- Hodí se třeba k vepřovému steaku (na 2 porce 400 g masa a 2 lžíce olivového oleje) s opečenými bramborami (na 2 porce 4 větší brambory).
Postup
Kouzlo tohoto receptu opět dokazuje, že ty nejjednodušší recepty patří zároveň k těm nejlepším. Vše je hotovo během 40 minut!
Nejprve jsem nakrájela brambory na měsíčky a vložila jen na pečicím papíru do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Oloupala jsem česnek (množství záleží na síle jeho chuti, vašich chutích i na tom, s kolika lidmi dnes ještě budete muset mluvit :-). Česnek jsem utřela se solí (stačí jej i prolisovat, pak ale nebude tak jemný) a zalila jsem ho slabším hovězím vývarem. Následně jsem vše asi 15 minut vařila, dokud se česnek nerozvařil.
Mezitím jsem si připravila maso, v tomto případě steak z oříšku (část vepřové kýty). Maso jsem na krajích nakrojila, zlehka osolila a opepřila a opekla na pánvi s trochou olivového oleje. Z každé strany dejte masu asi 3 minuty. Opečené maso jsem vložila ještě na 8 minut k bramborám do trouby vyhřáté na 200 stupňů, aby se propeklo, a přitom zůstalo šťavnaté.
Když bylo maso v troubě, přišel čas na jíšku. Na pánvi jsem rozpustila kousek másla a zaprášila ho hladkou moukou. Ve chvíli, kdy začala růžovět, jsem ji přimíchala do vývaru s česnekem (ten v tu chvíli nesmí vřít, takže nezapomeňte stáhnout plamen, ať z jíšky neuvaříte noky! :-)), přimíchala jsem smetanu rozmíchanou s jedním žloutkem, opepřila a vše jsem nechala ještě asi 2 minuty prohřát. Pokud by vám omáčka přišla příliš hustá, můžete ji rozředit trochou mléka. Hotovo!