Jana Knotková
Ovesná fermentovaná kaše
Snídaně před asi 9 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1 hrnek ovesných vloček (doporučuji jemné)
- 1 hrnek vlažné vody
- špetka skořice
- špetka vanilky
- 2 lžíce sušených plodu jako kustovnice, hrozinky, brusinky
- čerstvé ovoce na servírování
- oříšky a semínka na servírování (skvělé jsou trochu orestované)
Postup
1.
Pokud chcete připravit kaši na snídani, večer předem si dejte vločky do misky a zalijte je vlažnou vodou, tak aby byly namočené. Fermentace ovesných vloček by měla ideálně trvat 8-12 hodin. Pravděpodobně Vám bude stačit i trochu méně vody. Já v tomto momentě přidávám špetku skořice a sušené ovoce. Misku přiklopte talířkem a nechte při pokojové teplotě fermentovat.
2.
Ráno pak už jen stačí kaši servírovat s tím, co máte rádi a potěší i oko.) V zimních měsících je příjemné si jí ohrát, ale dejte pozor na to, abyste vysokou teplotou neznehodnotili většinu těch tak potřebných laktobacilů. Ohřejte ji jen tak, aby byla o něco málo teplejší než teplota těla. Ovesné vločky díky fermentaci získají sladší chuť a někdo si je třeba ani už nedochucuje. Já ráda přidám už do základu špetku skořice, vanilky, sušené ovoce a při servírování trochu medu či javorového sirupu.
3.
Na konec kaši posypte čerstvým ovocem a orestovanými oříšky dle vaší chuti. Celou kaši krásně provoní, dodají šťavnatost příjemně křupavou strukturu.