Jana Knotková
Čokoládovo mandlovo malinové sušenky bez mouky
Cukroví, sušenky, bonbóny před více než 9 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- 2 střední, velmi zralé banány
- 4 lžíce chia semínek
- 1 hrnek mandlového másla (nejlépe z mandlí se slupkou. Můžete ho koupit nebo snadno udělat doma, pokud máte výkonnější mixér)
- 4 lžíce kakaa na pečení (ideálně neodtučněné a fairtrade)
- 1/2 hrnku kokosového cukru (ev. jiné sladidlo, např. hnědý cukr či stévie)
- 1 lžička vanilkového extraktu, špetka skořice
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 hrnku mraženého lesního ovoce (nebo čerstvého ovoce, např. brusinek či jablek)
- ořechy na ozdobu
- 1/4 hrnku cizrnové či jiné mouky (není nutné)
Postup
Troubu předehřejte na 180°C a jeden rovný plech vyložte pečícím papírem. Banány dobře rozmičkejte vidličkou na kaši. Vmíchejte chia semínka a vanilkový extrakt a nechte cca 5 minut stát. Poté přidejte všechny ostatní ingredience mimo ovoce a dobře promíchejte. Podle konzistence těsta, která se odvíjí od velikosti banánů a použitého mandlového másla někdy přidávám i trochu cizrnové mouky, není to však nutné. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte mražené ovoce a co nejrychleji začněte dělat sušenky (ovoce pouští vodu a těsto se pak trochu lepí). Odebírejte asi 1/4 - 1/3 hrnku těsta a klaďte na plech. Pokud máte sušenky vyšší, jemně je rozplácněte na cca 1 cm vysokou placku. Připravené sušenky dozdobte dalším ovocem a nasekanými ořechy (jemně je do těsta zatlačte). Vložte do trouby a pečte cca 20 minut. Doba pečení se odvíjí od velikosti sušenek, větší se pečou déle, právě těch 20 - 25 minut, ale záleží to též na výkonnosti trouby. Po upečení by měly být sušenky na dotyk pevnější na povrchu, při chladnutí se dále zpevní. Po vyndání z trouby sejměte sušenky na pečícím papíru z plechu a nechte plně vychladnout. Skladujte v chladu či sušenky připravené do zásoby obalte pečícím papírem a v sáčku vložte do mrazáku.