Lucie Hromádková
Zelené pohankové palačinky
fitness jídla před více než 9 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 150 g čerstvého listového špenátu nebo polníčku
- 600 ml mléka nebo např. mandlového mléka
- 200 g pohanky celé či pohankové mouky
- 2 šťastná vejce
- kůra z jednoho bio citrónu
- 1 lžíce vanilkového cukru
- špetka mořské soli
- (2 lžíce semínek, jako jsou slunečnice, chia, lněné,..)
- tuk na smažení (preferuji ghí či rýžový olej)
Postup
1.
Všechny ingredience dejte do mixéru typu blender a rozmixujte na jemné těsto. Špenát i pohanka celá se tak krásně rozmixují a není tak potřeba mít pohanku na mouku již namletou, ale nic Vám samozřejmě nebrání použít pohankovou mouku. To samé platí o semínkách, které se tak stanou snadno stravitelnými a ani Vaše děti se jím bránit nebudou, protože je nikde neuvidí.
2.
Myslím, že naučit se techniku smažení palačinek je proces sám o sobě. Časem si každý najde svůj postup, který se jistě odvíjí od pánve a i druhu spotřebiče, míry a druhu použití tuku, .. Těsto na tradiční palačinky dělám spíše řidší, aby palačinky byly pěkně tenké. Nikdy nevynechám kůru z citrónu a vanilku. Pánev potřu tukem, používám na to štětec, aby tuku nebylo příliš. Měla by být už pěkně nahřátá, horká, ale ne až přímo rozpálená. Lití těsta je také o trochu praxe a nemluvím tu teď o roztírání francouzských palačinek na tál. To je zase trochu jiný příběh, ale potkává se s tímto mým na společné základní ingredienci a to pohance.
3.
Servírování je samozřejmě na Vás, jen jsem Vám chtěla svěřit to mé nejoblíbenější. Miluju palačinky pokapané citrónem a pocukrované vanilkovým cukrem. Pak už nic jiného nepotřebuji. Když už servíruji rodině palačinky, snažím se je vždy doplnit i o čerstvé ovoce.