Denis Duranik
Lasagna Rolls
Oběd před asi 9 roky z foodspace.cz
Ingredience
- Omáčka:
- 2 polévkové lžíce másla
- 4 čajové lžičky hladké mouky
- 1 ¼ šálku plnotučného mléka
- ¼ čajové lžičky soli
- 1/8 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
- Špetka mletého muškátového oříšku
- Lasagne:
- 1 kelímek (400-500g) plnotučného sýra ricotta
- 300g mraženého, nasekaného špenátu, rozmraženého a vymačkaného do sucha
- 150 g strouhaného parmezánu(podle chuti)
- 85g nasekaných tenkých plátků prosciutta
- 1 rozšlehané velké vejce
- ¾ čajové lžičky soli + extra sůl na osolení vody
- ½ čajové lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 1 až 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 12 syrových plátků lasagní
- 500 ml pasírovaných rajčat nebo v ideálním případě sugo(skvělý recept má Emanuele Ridi)
- 1 šálek natrhané mozarely (zhruba 115g)
Postup
Přinášíme poněkud neklasickou variantu klasických lasagní, poměrně náročnou, ale výsledek stojí za to! Popravdě, spíše se jedna o prověření kuchařských schopností, jako bešamel, sugo a práce se surovinami(samotné lasagne).
Obtížnost: Obtížné
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 50 minut
Porce pro 6 osob
Máslo rozpustíme ve středně velkém kastrolu na středním až slabém plameni, přidáme mouku a mícháme, za stálého míchání přidáme mléko a zesílíme plamen na střední až vysoký výkon. Mícháme omáčku a zvolna vaříme asi 3 minuty, až je hustá a hladká(pokud se Vám zdá moc hustá přidáme mléko, naopak zahušťovat moukou nedoporučuji, můžou vzniknout hrudky). Do bešamelu přimícháme sůl, pepř a trochu muškátového oříšku.
Troubu předehřejeme na 230 stupňů
Ve středně velké misce vyšleháme ricottu, špenát, parmezán(trochu si necháme na posypáni), prosciutto, vejce, sůl a pepř.
Přidáme jednu nebo dvě lžíce olivového oleje do velkého hrnce s vařící vodou. Těstoviny vaříme, dokud nejsou na skus. Lasagne scedíme. Poté je pokládáme vedle sebe na pečící papír tak, abychom se vyvarovali slepení.
Máslem vymažeme ideálně skleněnou zapékací mísu, poté do ní nalijeme připravený bešamel. Rozložíme si 4 lasagnové plátky, každý potřeme třemi lžícemi ricottové směsi. Od kraje začneme lasagne rolovat, jako kdybychom připravovali roládu. Poté jednotlivé rolky pokládáme do připravené zapékací misky, tak aby se nedotýkaly, na bešamelovou omáčku. Totéž provedeme se zbylými těstovinami a ricottovou směsí. Na připravené rolky přidáme 300 ml omáčky sugo a posypeme je mozzarelou a zbývajícími dvěma lžícemi parmezánu. Zapékací misku překryjeme alobalem, který dobře utěsníme. Zapékáme zhruba 20 minut, dokud není celá směs prohřátá a omáčka nezačne bublat. Sejmeme alobal a dopékáme ještě asi 15 minut, dokud není sýr dozlatova. Pokrm necháme 10 minut odstát (odležet). Mezitím v malém kastrůlku ohřejeme zbylou omáčku sugo a servírujeme spolu s rolkami.
Recept lze zjednodušit na podobu klasických lasagní, které si uděláme s masem, místo vytváření poschodí si uděláme rolky a necháme upéct s bešamelem a sugem.