Jana Knotková
banánový vegan cheesecake
Moučníky před více než 9 roky z www.jedenactkocek.cz
Ingredience
- 2 balení silken tofu
- 6 banánů (délka dle individuální náchylnosti)
- 6 lžic kokosového oleje
- 6 lžic třtinového cukru
- 5 lžic datlového/agavového sirupu
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžičky skořice mleté
- 4 lžíce vody
- 1,5 hrnku rozmixovaných ovesných vloček
- 2 hrnky špaldové mouky
- 0,5 hrnku mletých ořechů dle libosti
- 0,5 lžičky soli
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1,5 - 2 hrnky neslazeného jablečného protlaku (nejlépe domácího)
- 1 tabulka čokolády na vaření
Postup
nechte předehřát troubu na 225°C. do misky dejte tofu a průběžně z něj odlévejte přebytečnou vodu.
na pánev nalejte olej, ve kterém rozpusťte směs cukrů a skořice. když to začne lehce bublat, přidejte vodu, zamíchejte a po celé ploše pánve rozložte „zšikma“ nakrájené banány (nezáleží přeci na délce, nýbrž na průměru – tloušťce - jak ví každá mlsná tlamička). smažte banány cca 3-5 minut z každé strany, dokud nejsou nahnědlé. přendejte banány na talíř, zbylou tekutinu z pánve přelejte do menší misky. ve větší misce smíchejte vše sypké (mouky, prášek do pečiva, sůl, ořechy). do směsi vmíchejte šlehačem/metličkou tekutinu z banánů, jablečný protlak a sirup. těsto. dejte mu lehký hand-job a rázně si ho vtlačte do pekáče. nebo do teflonové formy. důležité je to mít rovnoměrně rozprostřené. poté do něj vmáčkněte na kousky nalámanou čokoládu (půlku tabulky) a šoupněte do trouby. peče se asi 11-15 minut, opět dohněda.
odkapané silken tofu vymixujte s banány do jemného krému. podle chuti přislaďte.
korpus dortu nechte zchladnout a poté na něj rovnoměrně naneste krém. v horké lázni rozpusťte zbylou polovinu čokolády a dort jí postříkejte, nebo rovnoměrně pomažte, podle toho, jak to máte nejraději.
na závěr nechte v lednici alespoň hodinu ztvrdnout.
tip pro škudlivce: silken tofu je nejlevnější v asiatských prodejnách (někde za 29 kč, naopak v supermarketech i za 99 kč).