Jana Knotková
Ovesná kaše tak jak ji dělám já
Snídaně před více než 9 roky z v2014.kitchenette.cz
Ingredience
- 1 jablko nebo hruška, strouhaná včetně slupky na tenké nudličky
- 1 hrnek ovesných vloček jemných (mohou být i klasické)
- 4 hrnky vody
- 80 g sušeného ovoce (hrozinky, brusinky, švestky, meruňky, fíky, datle, kustovnice čínská, ..)
- 3 lžíce chia semínek
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- malá špetka soli
- (skořice, kardamom či vanilka jsou volitelné)
- 1 hrst ovoce, ideálně lesní plody
- 1 lžíce (orestovaných) oříšků či semínek
- (lžička kustovnice čínské)
- 1 špetka čerstvých klíčků
- 1 lžička javorového sirupu
Postup
1.
Dejte do středního hrnce všechny ingredience na kaši. Pokud dávám švestky, meruňky či jiné větší sušené plody, také je trochu pokrájím. Postavte na plotnu a krátce vše povařte, jde spíše o to, aby sušené ovoce změklo a povolilo. Jinak stačí ovesné vločky zalít horkou vodou. Je možné i sušené ovoce zalít horkou vodou večer, ráno pak stačí jen scedit a spolu s ostatními ingrediencemi zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát a nabobtnat. Tuto hotovou kaši rozmixuji tyčovým ponorným mixérem a tak se v podstatě krásně osladí, že není třeba nic doslazovat. Pokud by se Vám zdála přeci jen málo sladká (každé ovoce má jiný obsah cukru a kyselosti), tak stačí přimíchat trochu agáve či javorového sirupu.
2.
Nyní si orestujte trochu oříšků. Skvělé jsou mandle, lískové ořechy, slunečnicová či dýňová semínka, pekanové či vlašské, ... Připravte kaši do misky, na vrch nasypejte čerstvé ovoce, ořechy či semínka, klíčky a můžete lehce zakápnout javorovým sirupem.