Jana Knotková
Skořicové šneky s ořechy
Moučníky před více než 9 roky z www.foodlover.cz
Ingredience
- Na těsto:
- 125 ml mléka
- 115 g hladké mouky
- 115 g polohrubé mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 13 g droždí + lžička cukru
- špetka soli
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 žloutek
- Na nápň:
- 35 g másla
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 menší lžíce skořice
- hrst sekaných vlašských ořechů
- hrst posekaných rozinek
Postup
1. Mléko si ohřejeme (musí být jen vlažné), do hrníčku vedle trochu odlijeme, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme kvasnice. Na teplém místě necháme stát 10 minut. Mezitím si do mísy nalijeme zbylé mléko, prosijeme mouku, přidáme žloutek, cukr, rozehřáté máslo, sůl a nakonec i vzešlý klásek.
2. Vařečkou vše dobře prohněteme, potom vyklopíme na lehce pomoučněný vál a hněteme do té doby, až se těsto přestane lepit. Pokud by bylo třeba, přidáme ještě trochu mouky, ale opravdu opatrně, upečené šneky jsou potom tvrdé. Těsto se přestane po čase lepit, když je dobře propracované. Těsto necháme v olejem vymaštěné míse kynout asi hodinu (mělo by zdvojnásobit svůj objem).
3. Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme rozehřátým máslem, posypeme skořicí, cukrem, rozinkami a ořechy. Plát pevně stočíme do rolády a nakrájíme ostrým nožem, vyskládáme s menšími rozestupy do dortové formy a necháme ještě 20 minut kynout.