Jana Knotková
Pohanka s humusem a pečenou mrkví
Vegetariánské před více než 9 roky z www.veganotic.cz
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku pohanky
- 1 velká nebo dvě střední cibule
- zeleninový vývar nebo voda + odpovídající množství kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl, Alnatura)
- cca 300g hummusu, kupovaný (můj favorit je z Marks&Spencer) nebo dle tohoto receptu
- svazek mladých mrkví
- olivový olej
- 1-2 lžíce javorového nebo agáve sirupu
- microgreans, klíčky nebo něco zeleného k tomu
Postup
Postup:Troubu předehřejte na 200°C a plech vyložte pečícím papírem. Mrkev dobře omyjte a očistěte kartáčkem (neloupejte). Mladou mrkev podélně rozkrojte, pokud máte jen "starou", klasickou mrkev, nakrájejte ji šikmo na cca 2 cm velké špalíčky. Mrkev na plechu potřete olivovým olejem smíchaným s javorovým či agáve sirupem a osolte. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. Pohanku dobře propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce společně s 300 ml zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud pohanka není měkká a nevstřebá všechen vývar. Dle potřeby přilejte trochu vody/vývaru. Cibulku nakrájejte na drobno a opékejte na rozpáleném oleji asi 10 minut, dokud není pěkně měkká (ale úplně hnědou nemusím). Poté jí i s olejem vmíchejte do uvařené pohanky.