Jana Knotková
Amarantové placky žitné
Pečivo před více než 9 roky z www.varimezdrave.cz
Ingredience
- 50 g jemně mixovaného amarantu nebo amarantové mouky
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 40 g lněného semínka
- 5 g mletého kmínu
- 150 ml vody
- mořská sůl (2 špetky)
Postup
Na jednoduché obilné placky s větším obsahem amarantu si odvážíme všechny suroviny do mísy, dobře je promícháme se solí a kmínem a zalijeme vodou. Těsto prohněteme a necháme asi ½ hodiny přikryté odpočinout.
„Odpočinuté“ těsto vyklopíme na vál posypaný žitnou moukou, ještě propracujeme, je-li trošku na povrchu oschlé, a vytvoříme z něj silný váleček. Z válečku nakrájíme stejné kousky. (Uvedené množství těsta jsem rozdělila na osm dílů po 30-35 g.) Z každého kousku vyválíme malým válečkem placky o síle 4-5 mm a dáme je buďto na nepřilnavý plech nebo na pečící papír na plech.
Placky pečeme při teplotě 150-180°C buďto v klasické troubě nebo v horkovzdušné. V klasické troubě se nám více nafouknou a budou dříve upečeny. Doporučuji je asi po 15 minutách, kdy se již placky zapekly a půjde s nimi manipulovat, na plechu otočit.
Celková doba pečení bude 25-30 minut, ale musíte vyzkoušet, jak vám peče trouba.