Iveta
francouzský žitný chlebík
Pečivo před více než 9 roky z www.facebook.com
Ingredience
- - 300 g celozrnné žitné mouky, 200 g hladké mouky, 2 lžičky soli, 400 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru, 1 kostka droždí
Postup
- rozdrobíme droždí, které smícháme s cukrem a necháme rozpustit (nebo si dle svého uděláme klasický kvásek - já ho nedělám)
- do mísy s droždím prosijeme obě mouky se solí, přidáme vlažnou vodu a mícháme, dokud to jde
- poté v míse rukou propracováváme těsto
- lepí-li se těsto hodně, potřeme si ruce olejem a nadále propracováváme těsto, celkem asi tak 10min
- poté dáme těsto na hodinu kynout
- vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, každý postupně rozválíme na ovál, který přehneme z obou stran dovnitř, překlady do těsta zamačkáme, poté pomocí palců uděláme v prostřed žlábek, těsto opět přehneme a lehkým poválením a stlačením stran vytvarujeme "bagetku"
- vzniklé bagety přendáme na plech s pečícím papírem, poprášíme moukou a 6-8x nařízneme po obou stranách tak, aby nám vznikl jakýsi stromeček
- chlebíky necháme přikryté utěrkou ještě 1,5 h kynout a poté dáme péct
- nejprve pečeme na 200st, po 10-15 min stáhneme na 180st a cca 10-15 minut dopékáme (dle trouby)
- recept i s foto postupem na slovenském mimibazaru
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=18483&user=32431