Marti
Řezy ze svíčkové s brusinkami a ořechovými kroketami
Hlavní chody před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- hovězí maso 800 gramů (svíčková)
- víno červené 2 decilitry
- slanina anglická 4 plátky
- kompot broskvový 4 lžičky
- pepř2 lžičky (čerstvě drcený)
- koriandr 1 lžička
- med 1 lžička
- tabasko 1 kapka
- cuketa 1 kus (menší, na přílohu)
- olej olivový 2 lžíce (na přílohu)
- sůl
Postup
Omyté a osušené maso zbavené blan nakrájíme na 4 silnější steaky. Po obvodu steaky obalíme plátky slaniny a ovážeme provázkem. Opeříme je, posypeme koriandrem, koření k masu důkladně přimáčkneme a necháme 2 hodiny odležet.
Steaky zprudka opečeme z obou stran na pánvi, přendáme je do pekáčku a pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C minimálně 8 a maximálně 15 minut, podle toho, jak chceme mít maso propečené. Upečené maso vyndáme, překryjeme alobalem a necháme ho ještě na prkénku 8 minut dojít.
Víno svaříme na třetinu s medem a pár kapkami tabasca. Přidáme brusinkový kompot a odstavíme. Nakonec vlijeme výpek z masa a promícháme. Maso rozdělíme na talíře, a doplníme špalíčky osolené cukety zprudka orestované na rozpáleném olivovém oleji
Recept od:Jiřina Kavková