www.delibety.com
Pissaladiere
Francúzska kuchyňa před více než 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 2 lžičky sušeného droždí
- 150 ml teplé vody
- 1 lžíci olivového oleje
- 4 lžíce olivového oleje plus trochu na pokapání
- 1 kg cibule, jemně nakrájené
- několik větviček čerstvého tymiánu (můžete nahradit 2 lžičkami sušeného)
- 2 rajčata, oloupaná a nakrájená na drobné kousky
- 160g konzervu ančoviček (oček) v oleji, okapaných; silnější kousky podélně rozkrojené
- hrst černých oliv
- sůl a pepř
Postup
Příprava jídla
1. ZADĚLEJTE TĚSTO. Mouku, sůl a droždí dejte do mísy. Přilijte vodu i olej a vymíchejte vláčné těsto. Vyklopte ho na lehce pomoučený povrch a hněťte pět minut, dokud není pružné a nepřestane se lepit.
2. NECHTE HO NAKYNOUT. Těsto vraťte do mísy, překryjte fólií nebo utěrkou a nechte kynout
45 minut až 1 1/4 hodiny. Známka dobrého nakynutí: když do těsta vytlačíte důlek, samo se vyrovná. Kyne-li těsto trochu rychleji nebo pomaleji, nic se neděje.
3. ZAČNĚTE S NÁPLNÍ. Zatímco těsto kyne, rozpalte ve velké pánvi olej, vhoďte do ní cibuli a za občasného míchání ji deset minut smahněte na mírném plameni, dokud nezvláční. Neopékejte ji ale příliš dohněda, aby nezhořkla. Přidejte tymián.
4. DOKONČETE NÁPLŇ. Směs mírně osolte, opepřete a přidejte rajčata. Promíchejte, přikryjte pokličkou a za občasného míchání pomalu duste tři čtvrtě hodiny, dokud se cibule skoro nerozpadá. Na posledních deset minut pokličku sundejte, aby se odpařila přebytečná voda. Stáhněte z ohně.
5. PŘIPRAVTE SI KORPUS. Předehřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Lehce vymastěte mělký pečicí plech či pekáč o rozměrech 23x33 cm. Těsto znovu krátce prohněťte, vyválejte a přeneste na plech. Roztlačte a upravte do správného tvaru. Nenechte ho znovu nakynout!
6. NAARANŽUJTE NÁPLŇ. Cibulovou směs rozetřete po těstě, ančovičky naskládejte křížem diagonálně a do každého ,okénka‘ mezi nimi položte olivu. Pečte 25–30 minut (dozlatova). Podávejte teplé, studené či ohřáté, nakrájené na čtverečky.