ivajir1
Chleba bez hnětení
chléb a pečivo před více než 9 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- 3 hrnky hl. mouky
- 2 č.lž. suš. droždí
- 2 č.lž. soli
- 2 č.lž. drceného kmínu
- 1,5 hrnku vody (raději méně, čím hustší tím lepší)
- může být cibulka, česnek, bylinky, semínka, škvarky atd.
Postup
Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením.
V míse zamícháme suché ingredience a přidáme přiměřeně vody. Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
Těsto z mísy rozprostřeme stěrkou nebo pomoučenýma rukama na vál (pomoučený) na placku 2 - 4 cm silnou a necháme 15 minut odpočívat.
Potom těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a
na třetiny „zleva a zprava“. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat.
Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou.
Pak těsto přendáme do horkého pekáčku a můžeme i něčím posypat.
Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15min.