ivajir1
Linecké cukroví
vánoční cukroví před více než 9 roky
Ingredience
- www.foodlover.cz
- Jedna dávka těsta (doporučuji dělat minimálně ze dvou):
- 210 g hladké mouky 00
- 140 g másla! (ne Hery či jiných tuků na pečení)
- 70 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové šťávy
- Cukr moučka na vyvalování těsta
- Rybízová marmeláda na promazávání
Postup
Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím si prosijeme mouku a cukr moučka pomocí jemného sítka, hrubý "písek" co nám zbude v sítku nekompromisně vyhodíme. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citron a dva žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně! hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase nám nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.
Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme si ho cca.na 3 - 4 menší kusy, které vyvalujeme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým cukrem moučka, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme dál na další kolečka, v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Pečeme na 180°C cca. 10 minut. troubu hlídáme, stává se, že každý kousek je upečený v jinou chvíli.
Hotové promazáváme rybízovou marmeládou.