ivajir1
Trhací buchta
moučníky před více než 9 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Těsto
- 290 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 5 g sušeného droždí
- 60 g másla
- 80 g mléka
- 60 ml vody
- 2 větší vejce
- půl lžičky soli
- Náplň
- 60 g roztopeného másla
- 100 g třtinového cukru nebo krupicového
- 2 lžíce skořice
- 80 g pomletých vlašských ořechů
Postup
Máslo spolu s mlékem ohřejeme v jednom kastrólku tak, aby se máslo rozpustilo.
Zbývající suroviny odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhněteme těsto. Těsto není moc hutné a trochu se lepí. Posypeme je lehce hladkou moukou, mísu přikryjeme utěrkou a postavíme ji na teplejší místo bez průvanu, dokud těsto nenakyne do dvojnásobného objemu (cca 1 hodina).
Vykynuté těsto vyklopíme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků.
Formu na biskupský chlebíček dobře vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět 45 minut kynout.
Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podáváme lehce prochladlé.