ivajir1
valašské motanice
chléb a pečivo před více než 9 roky z www.facebook.com
Ingredience
- - 250 g hl. mouky, 1/4 kostky droždí, 1/2 lžičky cukru, 1 lžička soli, 200 ml valašské kyšky, 1 lžíce oleje, 2 lžíce semínek, 2 lžíce pšeničných otrub (nemusí být, ale dávám, abych tam manželovi vpašovala aspoň trochu "zdraví"), vejce na potření
Postup
- rozdrobíme droždí, smícháme s cukrem, necháme rozpustit, poté přimícháme ostatní suroviny, vypracujeme těsto, které může i trochu lepit, nevadí, pořád lepší, než kdybychom ho přehustili, část lepivosti se během kynutí ztratí, pokud těsto lepí více, namočíme ruce do trošky oleje a zapracujeme, necháme vykynout
- po vykynutí vytvarujeme dle chuti a nálady, potřeme vejcem smíchaným s trochou vody, necháme ještě kynout, než se nám rozpálí trouba a pečeme na 200st cca 15 min (dle trouby)