ivajir1
Babiččina vánočka
moučníky před více než 9 roky z www.zghettablog.cz
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky (možná víc)
- 230 ml mléka
- 5 g soli
- 90 g másla
- 85 g cukru moučka
- 1 žloutek
- citronová kúra
- sáček sušeného droždí
- mandle (rozinky, kandované ovoce,...)
- žloutek na potření
Postup
1. Jako první si vyndejte z ledničky máslo a vajíčko, ať mají pokojovou teplotu. Žloutek si klidně rozklepněte do misky a nechte ho tak, dostane se na požadovanou teplotu rychleji. Pokud oddělování žloutku od bílku není vaše nej disciplína, tak se podívejte, co vymysleli soudruzi v Číně.
2. Odvažte si 250 g mouky a dobře smíchejte s celým sáčkem droždí.
3. V menším hrnci si zahřejte mléko s cukrem, solí a máslem na malé kostičky. Zahřejte ho tolik, aby mléko bylo na dotek teplé, ale ne horké a máslo hodně povolené, ale ne úplně rozpuštěné.
4. Pomalu přilívejte k mouce mléčnou směs a mixér mějte na nejmenší rychlosti. Přidejte žloutek a šlehejte 2 minuty na nejvyšší rychlost. Nakonec přidejte nasekané mandle a další věci, co chcete ve vánočce mít a zapracujte do těsta. Trochu mandlí si nechte na konec.
5. Potom vyměňte v robotu nástavec za hnětací a přisypávejte zbylých 250 g mouky. Ke konci přidejte nastrouhanou citronovou kúru. (Lépe se rozvoní, když už těsto není tolik "mokré"). Vyndejte těsto na pomoučený vál a zpracujte rukama, pokud se stále lepí tak přisypávejte další mouku, než z něj jde udělat bez problému pěkná koule.