Andreja Snejdar
Sugo s lilky (Noky po Sicilsku)
Rychlá večeře před více než 9 roky z www.gurmanka.cz
Ingredience
- 1 velký lilek
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- snítku tymiánu
- mořskou sůl
- 1 ks sušené chilli papričky
- dle potřeby pár lžic bílého vína
- 250-300 ml rajčatového protlaku dobrékvality
- ovčí sýr Pecorino Romano (možno i Parmigiano Reggiano)
- čerstvé bylinky: bazalka, plocholistá petrželka, oregano
- špetku sušené bazalky
- na špičku nože strouhané citrónové kůry
- špetku čerstvě mletého pepře
Postup
Lilky i se slupkou nakrájíme na kolečka, posolíme a na sítku necháme vyronit hořkou šťávu. lilků otřeme kuchyňským papírem a nakrájíme na menší kostičky. (Po pravdě: tento rituál obcházím tím, že lilky nakrájím a na velmi horké pánvi bez oleje párkrát prohodím, čímž se lilky vypotí a hořké nejsou.) Lilek vložíme do hrnce a zakápneme několika lžícemi dobrého olivového oleje, přidáme 2 stroužky česneku vcelku, nasekanou sušenou chilli papričku, několik snítek tymiánu a společně zprudka orestujeme. Česnek po chvilce uvolní vůni, která přejde do oleje a je nutno ho včas z hrnce odstranit, aby nezhořkl. Lilky restujeme cca 10-12 minut.