Kate Veg & Gluten free
Zeleninový bulgur s mátou a ztraceným vejcem
Bulgur před více než 9 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- 150 g zelené fazolky
- 150 g hráškové lusky
- 3 ks jarní cibulka
- 150 g řapíkatý celer
- 150 g cuketa
- 1 ks bio limetka
- 1/2 svazku čerstvá máta
- 1/4 litru zeleninový vývar
- 100 g hrubý bulgur
- 3 lžíce olivový olej
- undefined bylinková sůl
- undefined čerstvě mletý zelený pepř
- 200 ml ocet
- 4 ks čerstvá dobře vychlazená bio vejce (velikost M)
Postup
Na bulgur omyjeme a očistíme fazolky a hrášek. Opláchneme jarní cibulky, očistíme, na tenké prstýnky zvlášť nakrájíme bílou a zelenou část. Celer omyjeme, pokud je nutné, zbavíme tuhých vláken a nakrájíme na kostičky asi ½ cm velké. Cukety omyjeme a podélně nakrájíme na plátky silné ½ cm. Plátky potom rozkrájíme na proužky, ty nakonec na malé kostičky.
Limetku omyjeme horkou vodou a osušíme. Ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Mátu opláchneme, osušíme a nasekáme.
V hrnci uvedeme do varu zeleninový vývar, nasypeme bulgur, zakryjeme pokličkou a při mírné teplotě zlehka vaříme asi 10 minut. Hrnec pak stáhneme z plotýnky a bulgur necháme ještě 5 minut nabobtnat.
Mezitím vaříme v parním hrnci 5–6 minut fazolky téměř doměkka, přidáme hráškové lusky a vaříme ještě asi 1 minutu. Potom obojí slijeme a zchladíme studenou vodou. Fazolky pokrájíme napříč na kousky, hrášek podélně rozpůlíme, potom také nakrájíme na kousky a dáme stranou.
Na ztracená vejce uvedeme do varu 2 litry vody s octem.
Bílé cibulové prstýnky orestujeme v horkém olivovém oleji, přidáme celer a za promíchávání restujeme 2-3 minuty. Přisypeme nakrájenou cuketu a restujeme další 2–3 minuty. Dochutíme bylinkovou solí a pepřem. Vmícháme horký bulgur, přidáme také nakrájené fazolky a hrášek a krátce prohřejeme.
Bulgur dochutíme limetkovou kůrou a šťávou, posypeme zelenými cibulovými prstýnky a mátou.
Vejce jednotlivě rozklepneme do šálku a opatrně necháme vklouznout do vroucí octové vody. Tuhnoucí bílek přetáhneme pomocí dvou lžic kolem žloutku. Vejce opatrně obrátíme a necháme ještě asi 2 minuty tuhnout. Vylovíme je děrovanou naběračkou, necháme trochu okapat a upravíme na bulgur.