Kate Veg & Gluten free
Zeleninové řízečky
Placičky, karbanátky před více než 9 roky z www.prozeny.cz
Ingredience
- 1 větší cuketu, 2 mrkve, 1 střední cibuli, 3 stroužky česneku, 2 vejce, 4 kousky sušených rajčat, strouhanku na zahuštění, petrželku, sůl, pepř.
- Na přílohu: 4 housky, 4 listy salátu, červenou cibuli, 1 bílý jogurt, 2 lžíce sladké chilli omáčky, 1 lžíci majonézy, kůru a šťávu z ½ citronu, sůl, pepř a pažitku nebo 10 brambor, mléko a máslo.
Postup
Cuketu očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Loupat ji už nemusíte. Vymačkejte přebytečnou šťávu. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a také vymačkejte přebytečnou tekutinu. V míse smíchejte s nasekanou petrželkou a nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty.
Cibulku nasekejte nadrobno a přimíchejte spolu s drceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Rozklepněte vejce a hmotu důkladně promíchejte. Začněte přidávat strouhanku. Zeleninová směs by měla mít konzistenci jako směs na karbanátky. Na nepřilnavé pánvi rozpalte malé množství oleje a v ruce vytvarujte malé řízečky nebo pomocí tvořítka kulaté hamburgery. Obalte je ve strouhané, šťávy zbavené syrové bramboře a smažte na středním plameni, dokud nejsou krásně zlatavé.
Pokud jste je vytvarovali jako hamburgery, vložte zeleninový řízeček do rozkrojené housky, do které přidejte list salátu a kolečka červené cibule. Přidejte jogurtový chilli dip a večeře bude dokonalá. Tento dip vytvoříte smícháním jogurtu, majonézy, chilli omáčky, citronové šťávy a kůry, to vše dochucené solí, pepřem a čerstvou nasekanou pažitkou.
K malým řízečkům se zase báječně hodí bramborová kaše. Brambory oškrábejte a pokrájejte na kousky, uvařte je v osolené vodě. Pomocí vidličky nebo šlehače rozmačkejte brambory na hrubou kaši a přidejte vlažné mléko, vyšlehejte dohladka. Podle chuti vmíchejte máslo a osolte. Na pečicí papír pomocí zdobicího pytlíku vytvořte hromádky a dejte na pár minut do trouby pod gril, dokud povrch kaše nezezlátne. Na talíři ozdobte čerstvým salátem a jogurtovým dipem.