Kate Veg & Gluten free
Zeleninové karbanátky se zelím
Placičky, karbanátky před více než 9 roky z www.prozeny.cz
Ingredience
- malou hlávku bílého zelí, 1/4–1/2 brokolice, 300 g ovesných vloček, asi 1/2 hrnku strouhanky, 4 stroužky česneku, 2 vejce, sůl a pepř, lžičku drceného kmínu, lžičku majoránky a olej na smažení
- Na dip si připravte: 250 g polotučného tvarohu, svazek jarní cibulky, 100 ml olivového oleje a pepř a sůl.
Postup
Zelí nakrájejte na malé kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky. Z brokolice použijete i pár drobných košťálovitých stonků. Vše dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte asi 2–4 minuty. Zeleninu pak prudce zchlaďte a nechte odkapat. Mezitím polovinu vloček v sítu propláchněte vodou a nechte také okapat. Do mísy dejte zelí a pokrájenou brokolici, přidejte vejce, namočené ovesné vločky, prolisovaný česnek a koření. Vše nejlépe rukama promíchejte a nechte v lednici odstát nejlépe do druhého dne, aby se těsto pořádně spojilo. Pokud by se karbanátky smažily hned, dost by se rozpadaly.
Do odleželé hmoty přidejte trochu strouhanky a druhou, nenamočenou polovinu ovesných vloček. V rukách vytvarujte karbanátky, které zlehka obalte ve strouhance a smažte dozlatova na oleji. Podávejte s dipem, který vznikne smísením tvarohu, na kolečka pokrájené cibulky a soli a pepře.