Kate Veg & Gluten free
Zázvorové rizoto s tofu
Risotto, rýže před více než 9 roky z www.prozeny.cz
Ingredience
- 200 g jasmínové rýže, 25 g másla, 2 velké hrnky kuřecího vývaru, olivový olej, 150 g uzeného tofu, 2 větší mrkve, 2 jarní cibulky, 1 cibuli, kousek pórku, 50 g oříšků kešu, podle chuti 2–3 lžíce zázvorové šťávy (asi 4 cm zázvoru), sůl, 5 lžic sójové omáčky a 3 lžíce medu.
Postup
V hluboké pánvi nejdřív nasucho opečte kešu oříšky a vyjměte je. Pak na oleji orestujte na kousky nakrájené tofu, přidejte nastrouhanou mrkev a najemno nakrájený pórek, cibulku s natí i normální cibuli. Zeleninu z pánve vyndejte a přidejte k oříškům, rozpusťte v ní kousek másla a zpěňte na něm rýži. Tu pak postupně zalévejte kuřecím nebo zeleninovým vývarem a vařte takto doměkka. Nakonec do rýže vmíchejte orestovanou zelninu, oříšky a sójovou omáčku promísenou s medem a šťávou vymačkanou z jemně nastrouhaného zázvoru. Podle chuti přidejte ještě trochu sójové omáčky nebo zázvorové šťávy. Uvidíte, že vám bude chutnat!