Kate Veg & Gluten free
Zapečené brambory s dijonskou hořčicí
Brambory před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 6 středních brambor
- 4 střední mrkve
- 1 střední cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kurkumy
- 60 g špaldové mouky
- 5 jarních cibulek
- 1 lžíce čerstvého estragonu
- 500 ml sójového mléka
- 125 ml sójové smetany
- 3–4 lžíce dijonské hořčice
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky sušeného zázvoru
- 1 lžička sójové omáčky
- máslo na vymazání pekáčku
Postup
1 Brambory oloupejte a zbavte oček; očistěte mrkev a oloupejte cibuli.
2 Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na slabší plátky, cibuli najemno. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
3 V pánvi rozehřejte olej a doměkka na něm osmahněte cibuli; trvá to čtyři minuty. Pak přidejte kurkumu. Až se krásně rozvoní, přisypte mouku a krátce ji osmahněte – neměla by zhnědnout.
4 Jarní cibulku nakrájejte na drobná kolečka, estragon nasekejte a spojte v míse. Přimíchejte osmaženou cibuli s kurkumou. Rozkvedlejte mléko, smetanu, hořčici, sůl, zázvor a sójovou omáčku a směs přilijte do misky k cibulovo-bylinkové směsi.
5 Pak polovinu brambor a mrkve narovnejte do pekáčku vymazaného máslem, zalijte polovinou obsahu misky, přidejte ostatní brambory s mrkví a zalijte zbytkem ochuceného mléka. Pečte 45–60 minut.