Kate Veg & Gluten free
Základní bramborové gnocchi
Gnocchi před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kg moučných brambor (varný typ C)
- hrubá sůl na pečení (asi 1 kg)
- 40 g strouhaného parmazánu
- 100 g hladké mouky, prosáté + na vál
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 žloutky
Postup
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Do pekáčku nasypte hrubou sůl ve vrstvě vysoké asi 3 cm a rozložte na ni omyté a osušené brambory. Pečte téměř 1 hodinu, až budou brambory uvnitř měkké. Vyjměte a nechte trochu zchladnout.
2 Brambory přepulte a lžící vyberte dužinu do mísy. Rozšťouchejte dohladka. Přidejte parmazán a mouku, osolte a opepřete, promíchejte. Přidejte žloutky a zpracujte, až se hmota začne spojovat. Na pomoučněné pracovní ploše hněťte asi 1 minutu na soudržné těsto.
3 Těsto rozdělte na 4 díly a vytvořte válečky dlouhé asi 30 cm. Rozkrájejte je na 5 cm dlouhé noky a rozložte je na pomoučněný plech či tác.
4 Noky vařte po částech ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty, až vyplavou k hladině. Vybírejte je děrovanou sběračkou.