www.delibety.com
Pohankové knedlíčky s lesním ovocem a oříšky
Víkend před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- pohanka
- 130
- gramů
- mléko
- 3
- decilitry
- mouka pšeničná polohrubá
- 70
- gramů
- houska
- 1
- kus
- vejce
- 1
- kus
- máslo
- 40
- gramů
- sůl
- ovoce lesní
- 250
- gramů
- (čerstvé nebo mražené)
- cukr
- 2
- lžíce
- moučka škrobová
- 1
- lžíce
- ořechy lískové
- 50
- gramů
- (mleté, opražené)
- maliny
- 1
- lžíce
- (čerstvé)
- cukr třtinový
- 1
- lžíce
Postup
Pohanku lehce orestujeme na polovině másla, zalijeme mlékem, opatrně osolíme a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Po zchladnutí do ní vmícháme vejce a směs přeložíme do mísy. Přidáme na jemné kostičky nakrájenou housku opraženou na zbylém másle a tolik mouky, abychom vypracovali ne příliš tuhé těsto.
Na vál natáhneme asi 40 cm potravinářské fólie, položíme na ni těsto, stočíme ho ve fólii do válečku o průměru asi 5 cm a konce fólie pevně ovážeme provázkem. Knedlík vložíme do vroucí osolené vody a zvolna vaříme pod pokličkou asi 20 minut.
Mezitím uvaříme omáčku. Cukr svaříme s 2 dl vody na polovinu původního množství. Přisypeme ovoce a povaříme asi 2 minuty. Pomalu vmícháme škrob rozmíchaný se 3 lžícemi vody a necháme krátce přejít varem.
Uvařený knedlík vyjmeme, rozbalíme, nakrájíme na plátky a polovinu z nich ještě překrojíme na půlky.
Na talíře rozděíme horkou omáčku, přidáme celé plátky knedlíků, na každý napichovátkem připíchneme půlku knedlíků s malinou a posypeme je oříšky a cukrem.