Kate Veg & Gluten free
Vegetariánský burger s pickles
Veg Burgery před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 300–400 g seitanu (tj. 1–2 balíčky, mívají různou váhu, koupíte v bioprodejnách)
- 1 velká biocibule, nakrájená nadrobno
- 1 biomrkev, nastrouhaná najemno
- 1 lžička bylinného peprníku z Ekofarmy Pollau (nebo čerstvě mletý pepř podle chuti)
- 2 lžíce přírodní sójové omáčky (Shoyu nebo Tamari)
- 3–4 stroužky česneku, drcené
- mořská sůl
- asi 100 g pohankové biomouky (podle hustoty těsta)
- bioolej na smažení, popřípadě bio palmový tuk
- 5 housek na burgery
- biohořčice, biokečup a pickles podle základního receptu
Postup
1 V pánvi na oleji osmažte cibuli dozlatova a výrazně ji osolte. Seitan pomelte na masovém strojku nebo v robotu. Dejte do mísy a přidejte k němu nastrouhanou mrkev, bylinný pepř, drcený česnek, osmaženou cibuli a dochuťte přírodní sójovou omáčkou. Vypracujte soudržnou hmotu. Pokud je příliš řídká nebo se rozpadá, přidejte pohankovou mouku. Vytvarujte placičky a smažte je po obou stranách na rozpáleném oleji.
2 Housky na burger podélně rozkrojte (ale ne úplně), potřete kečupem a hořčicí, na housku položte seitanový karbanátek, pickles (z nějž jste předem vymačkali šťávu). Můžete přidat i lžíci ochucené tofunézy nebo majonézy a kousek čínského zelí. Přiklopte a podávejte.