Kate Veg & Gluten free
"Vaječná" tlačenka
Nezařazené před více než 9 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- 250 gramů vyloupaného hrášku
- 200 gramů mrkve
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce ume octa (vinného octa)
- 1 polévková lžíce ječného sladu (1/2 polévkové lžíce sirupu z agáve)
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 gramů práškového agaru
- 80 gramů kešu ořechů
- 800 ml vody (celkem)
- 2 čajové lžičky osvědčené kvalitní hořčice (nebo 1/2 lžičky domácí - má větší říz)
- 1 polévková lžíce tahini pasty (nemusí být)
- 1 čajová lžička soli Kala Namak
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- pepř
Postup
Kešu ořechy si namočte minimálně 2 hodiny předem - lépe přes noc.
Mrkev nakrájejte na malé kostičky a cibuli nakrájejte nadrobno.
Do hrnce nalijte 600 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, nové koření, ocet, slad a nakrájenou mrkev. Povařte asi pět minut.
Po pěti minutách přidejte hrášek. Ve 100 ml vody rozmíchejte 10 gramů práškového agaru a za stálého míchání nalijte do vody se zeleninou. Nechte minutku povařit a odstavte.
Namočené kešu ořechy propláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte 100 ml vody, hořčici, tahini, sůl Kala Namak, kurkumu a trochu pepře. Lehce promixujte.
Ještě horkou vodu s agarem zceďte přes pokličku nebo talíř přímo do mixéru k rozmixované kešu směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky.
V hrnci vám nyní zbyla pouze zelenina. Vyberte z ní bobkové listy a nové koření, přidejte nakrájenou cibuli a pomalu zalejte rozmixovanou směsí.
Srnčí hřbet (já vím, hrozný název) nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a pomalu naběračkou do ní celý obsah hrnce vylejte. Nechte zchladit. Až bude tlačenka vlažná, dejte jí do lednice.
Ztuhlou a vychlazenou tlačenku vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
Teď už jen nakrájejte a můžete podávat.