Zuzana Fabriciova
Voňavé marocké kuře
Kuřecí před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- kuře
- 1
- kus
- rýže dlouhozrnná
- 1
- hrnek
- (asi 100 - 150 g)
- vývar drůbeží
- 5
- decilitrů
- mandle
- 100
- gramů
- (plátky)
- rozinky
- 100
- gramů
- (Korintky)
- máslo
- 6
- lžic
- olej
- 2
- lžíce
- cukr hnědý
- 1
- lžíce
- zázvor
- 0,5
- lžiček
- (mletý)
- kari
- 0,5
- lžiček
- (mleté)
- skořice
- 0,5
- lžiček
- (mletá)
- šafrán
- 0,5
- lžiček
- (mletý)
- pepř mletý
- 0,5
- lžiček
- sůl
Postup
Rýži vypereme ve studené vodě, zalijeme vývarem a zvolna uvaříme pod pokličkou doměkka. Ochutíme ji polovinou šafránu, přimícháme k ní rozinky, mandle a cukr, přidáme polovinu másla, zázvor a zbytek šafránu, rýži opět důkladně promícháme a dochutíme solí.
Očištěné kuře osolíme, opepříme, naplníme ho rýžovou směsí a zašijeme ho nití nebo uzavřeme jehlou. Kuře potřeme na povrchu zbylým máslem, posypeme kari a položíme do pekáče vymazaného olejem. Podlijeme ho trochou vody, zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 40 minut.
Pak kuře odkryjeme, zvýšíme teplotu na 170 °C a kuře dopečeme dozlatova. Během pečení kuře průběžně podléváme vodou a přeléváme výpekem.