Kate Veg & Gluten free
Tataráček ze zeleného chřestu a avokáda
Pomazánky, paštiky před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 12 výhonků zeleného chřestu, zbavených dřevnatých konců, je-li třeba, i oloupaných
- 2 rajčata
- 2 zralá avokáda
- 1/2 citronu
- 1 malý svazek kerblíku
- 1 snítka estragonu
- 1 malá šalotka
- 1 lžička kaparů, propláchnutých
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1–2 lžíce bílého balzamikového octa
- sůl, pepř, tabasco
- opečený bílý chléb k podávání
- červená chilli paprička na ozdobu (nemusí být)
Postup
1 Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu na silném ohni a osolte ji. Vložte chřest a uvařte ho doměkka, asi 6 minut. Sceďte ho, osvěžte studenou tekoucí vodou a nechte znovu okapat. Okrájejte špičky a odložte je, zbytek nakrájejte na kolečka.
2 Rajčata na 20 sekund ponořte do vroucí vody a oloupejte. Zbavte je semen a dužinu nakrájejte nadrobno.
3 Avokáda oloupejte, zbavte semen, dužinu nakrájejte na kostičky a pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Bylinky a oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno.
4 V misce smíchejte chřestová kolečka, rajčata, avokáda, bylinky, šalotku a kapary. V misce ušlehejte zálivku z olivového oleje, octa, soli a pepře podle chuti a pár kapek tabasca.
5 Tataráček pěkně naaranžujte (například vytvarujte do válečku), ozdobte uschovanými chřestovými špičkami, pokapejte zálivkou a podávejte s opečeným bílým pečivem. Chcete-li, ozdobte nakrájenou chilli papričkou.