ETA
Buchtový tvarožník s blumami
Sladké mámení před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mléko
- 1,5
- decilitrů
- vejce
- 1
- kus
- Hera
- 40
- gramů
- cukr
- 20
- gramů
- droždí
- 0,5
- kostek
- (čerstvé)
- rum hnědý
- 1
- lžíce
- (40%)
- sůl
- mouka pšeničná hladká
- (na vál)
- tuk
- (na vymazání pekáče)
- tvaroh měkký
- 350
- gramů
- (tučný)
- vejce
- 2
- kusy
- cukr
- 30
- gramů
- citronová kůra
- (nastrouhaná z půlky citronu)
- švestky
- 250
- gramů
- (nebo blumy, meruňky...)
- mouka pšeničná polohrubá
- 300
- gramů
- mouka pšeničná hrubá
- 50
- gramů
- cukr
- 50
- gramů
- máslo
- 50
- gramů
Postup
Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli, rozdrobíme do ní droždí, přidáme na kousky nakrájenou změklou heru a přilijeme rum a vejce rozkvedlané ve vlažném mléce. Těsto promícháme vařečkou, pak ho ještě dobře prohněteme na válu a necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě 30 minut kynout. Mezitím na náplň utřeme žloutky s cukrem a citronovou kůrou a přidáme tvaroh a sníh ušlehaný z bílků. Hrubou mouku smícháme s cukrem a máslem a prsty promneme na drobenku.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části (větší a menší) a obě rozválíme podle tvaru pekáče na silnější a tenčí plát. Silnější plát položíme na dno vymazaného pekáče a zvedneme okraje. Naneseme na něj tvarohovou náplň a překryjeme ji druhým tenčím plátem tak, aby se těsto na okrajích dotýkalo.
Blumy rozpůlíme, vypeckujeme, rozložíme je řeznou stranou dolů po celém povrchu buchty a pod každou dáme lžíci drobenky. Buchtu necháme ještě asi 15 minut kynout a pak ji vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 5 minutách teplotu zmírníme na 180 °C a pečeme ještě asi 45 minut dozlatova.