Kate Veg & Gluten free
Tabouleh z quinoy s petrželkou a lilkovým dipem
Saláty před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 400 g lilku
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1 lžíce řeckého nebo hustého smetanového jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce panenského olivového oleje + na potření
- mořská sůl a čerstvě drcený pepř
- 2 velké libanonské ploché chleby (nebo chléb pita)
- 100 g červené quinoy (viz Něco navíc)
- 1 oválné masité rajče, zbavené semen a nakrájené na kostičky
- 1/2 salátové okurky, oloupané, zbavené semen a nakrájené na kostičky
- 1 jarní cibulka, nakrájená na plátky
- 1 velký svazek kudrnky, lístky nasekané nahrubo
- hrst mátových lístků, nasekaných
Postup
1 Rozpalte grilovací pánev nebo gril a za občasného obracení grilujte lilek v celku asi 30 minut, až jeho dužina hodně změkne. Dejte stranou trochu zchladnout a pak z něj oloupejte slupku. Dužinu vložte do mixéru spolu s česnekem, hustým bílým jogurtem, 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící olivového oleje. Osolte a opepřete a rozmixujte na jemnou pastu. Odložte stranou.
2 Libanonské chleby potřete olejem a opékejte na grilu 30 sekund až minutu po každé straně. Také je dejte stranou.
3 V rendlíku zalijte quinou 180 ml vody a nechte 15 minut bobtnat. Potom zprudka přiveďte k varu, ztlumte, přiklopte poklicí a vařte 15 minut doměkka, nebo až se voda vstřebá. Nechte zcela vychladnout.
4 Na tabbouleh dejte quinou do mísy spolu s nakrájeným rajčetem, okurkou, jarní cibulkou, petrželkou, mátou, zbylou citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.
5 Chleby potřete lilkovým dipem a navrch rozprostřete tabbouleh.