Kate Veg & Gluten free
Sýrový koláč
Quiche, slané koláče před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g listového těsta, chlazeného nebo mraženého
- 25 g másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené na plátky
- 1 středně velkou bramboru, nakrájenou
- na tenké plátky
- 2 rozdrcené stroužky česneku
- 2 lžíce lístků čerstvého či 1 lžičku sušeného, rozemnutého tymiánu
- 150 g rozdrobeného měkkého sýra (například kozího, ovčího – brynzy – nebo sýra s modrou plísní)
- 3 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- hrst lístků rukoly (nemusí být)
Postup
1. Těsto rozválejte a vyložte jím kulatou formu o průměru 23 cm; důkladně ho vmáčkněte i do okrajů. Nechte půl hodiny chladit.
2. Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, posypte ho suchými fazolemi a čtvrt hodiny předpékejte (fazole papír zatíží a při pečení se tak vytvoří vyšší okraj koláče). Pak papír s fazolemi opatrně sejměte a vraťte těsto na pět minut do trouby, aby zezlátlo. Koláč vyjměte a snižte teplotu trouby o deset stupňů
3. V pánvi mezitím rozehřejte máslo s olejem a za občasného míchání opékejte plátky cibule a brambor dozlatova; trvá to deset až patnáct minut. Osolte, opepřete, přidejte česnek a tymián. Smažte ještě tři minuty; pak směs nasypte na koláč. Přidejte sýr a vše rovnoměrně rozestřete.
4. Promíchejte smetanu a vejce; můžete je ještě lehce osolit a opepřit. Směsí přelijte celý koláč, vložte ho do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut. Hotový slaný dezert má světlou zlatohnědou barvu a uprostřed se ještě trochu chvěje.
5. Koláč podávejte teplý, případně posypaný lístky rukoly.