Kate Veg & Gluten free
Smetanovo-houbové gnocchi
Gnocchi před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- Na gnocchi:
- 500 g sýra ricotta
- 50 g strouhaného parmazánu + navíc k podávání
- 2 vejce, lehce prošlehaná
- 125 g hladké mouky + trocha na posypání válu
- sůl, nejlépe mořská, a drcený černý pepř
- 150 g kozího sýra, rozdrobeného
- Na omáčku:
- 20 ml olivového oleje
- 1 malá cibule
- 300 g drobných hub, třeba žampionů
- 300 ml smetany na vaření
- 120 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- mořská sůl a drcený černý pepř
Postup
Nepřilnavý středně velký rendlík zahřejte na středním ohni. Vlijte olej, vsypte cibuli a opékejte 3 minuty, aby zesklovatěla. Vmíchejte houby a opékejte ještě 5 minut, doměkka. Přidejte smetanu, vývar a tymiánové lístky, osolte a opepřete a 10 minut zvolna vařte do zhoustnutí. Dejte stranou, udržujte v teple.
Všechny přísady na gnocchi dejte do mísy, osolte, opepřete, důkladně promíchejte a zpracujte v těsto. Na mírně pomoučněném válu z něj uválejte čtyři patnácticentimetrové hádky. Pokrájejte je na dvoucentimetrové kousky a ty lehce zmáčkněte vidličkou.
Přiveďte k varu pořádný hrnec osolené vody. Po částech v něm vařte gnocchi doměkka, dvě až tři minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou, nechte okapat na cedníku a přemístěte do misek, ve kterých je budete podávat. Přes uvařené gnocchi přelijte houbovou omáčku a posypte sýrem a pepřem.
NĚCO NAVÍC: Gnocchi vařte v prudce vroucí vodě a v několika várkách, aby se neslepily. Jakmile vyplavou k hladině, máte uvařeno. Vyjměte je děrovanou lžící a nechte okapat.