Kate Veg & Gluten free
Slunečnicové paté
Pomazánky, paštiky před více než 9 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- 100 gramů slunečnicových semínek
- 20 gramů sušených rajčat (ne v oleji)
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce oleje
- kousek červené řepy (nemusí být - jen pro barvu)
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 100 + 300 ml vody
- 5 gramů práškového agaru (polovina pytlíčku)
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu
- 1 čajová lžička soli
- 2 čajové lžičky uzené papriky
- 2 čajové lžičky provensálského koření
Postup
Slunečnicová semínka si namočte minimálně 2 hodiny předem - lépe přes noc. Stejně tak zalijte rajčata 100 ml vody a nechte nabobtnat.
V menším hrnci rozpalte olej a zpeňte najemno nakrájenou cibulku. Nechte restovat. Po chvíli přidejte uzenou papriku, provensálské koření a promíchejte. Přilejte asi 100 ml vody a minutku duste.
Mezitím si agar rozmíchejte v 200 ml vody a přilejte do hrnce, přiveďte k varu a nechte minutku provařit. Odstavte.
Slunečnicová semínka slijte, opláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, Shoyu, červenou řepu, rajčata i s máčecí vodou a promixujte.
Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijte do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky, dokud nebude konzistence dokonale hladká.
Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a směs do ní vylejte. Nechte zchladit.
Ztuhlé a vychlazené paté vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
Teď už jen nakrájejte a můžete podávat.