Kate Veg & Gluten free
Salát z tarhoni
Saláty před více než 9 roky z www.vypecky.com
Ingredience
- 200g špaldové těstoviny tarhoňa (koupila jsem ji v bio obchodě)
- domácí pesto
- malá cibule - nemusí být
- čerstvý fenykl - půlka bulvy
- 1/4 salátové okurky nakrájené na proužky
- sušená rajčata v oleji - hrstka
- limetka
- hrstka nasekané petržele
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Postup
Nejprve jsem si tarhoňu opražila na olivovém oleji, pak jsem přidala cibulku a opět jsem vše osmahla dozlatova.
Po orestování jsem vše zalila vodou 1:3 (těstovina : voda) a nechala jsem projít těstovinu varem asi 3 minuty. Odstranila jsem ji z plamene a nechala jsem ji přiklopenou dojít.
Po vychladnutí jsem přidala hotové pesto (recept viz níže) a tarhoňu jsem v něm promíchala. Nepřidávala jsem celé pesto, zbytek pesta můžete nechat v lednici a použít třeba do špaget. Pak jsem přidala nakrájený fenykl na jemné plátky a neoloupanou okurku na nudličky. Přidala jsem nakrájená sušená rajčata, petržel a vše jsem hojně zakápla limetkou.
Na ozdobení jsem použila výhonky z fenyklu.
NA PESTO:
hrst piniových oříšků - občas používám i mandle
1 stroužek česneku
hrst bazalky
trochu nastrouhaného parmazánu
1dcl olivového oleje
sůl
Pravé pesto se dělá v hmoždíři, ale já to mám vždycky po celé kuchyni. Na mixér nedám dopustit, pesto se krásně rozmixuje.
Nejprve jsem rozmixovala ořechy a pak jsem postupně přidávala všechny ingredience. Vše jsem rozmixovala na hladkou pastu.