Kate Veg & Gluten free
Rizoto s liškami a šalvějí
Risotto, rýže před více než 9 roky z www.prozeny.cz
Ingredience
- 2 hrnky kulatozrnné rýže, asi 0,5 dl bílého suchého vína, 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, asi 50 g másla, 200 g lišek, 1 středně velkou cibuli, 2 menší mrkve, asi 50 g másla pod cibuli, čerstvou šalvěj, sůl a čerstvě mletý pepř, strouhaný parmezán k podávání
Postup
V hluboké pánvi rozpusťte máslo a nasypte do něj rýži. Tu v něm nechte zpěnit, a když je máslem celá obalená, podlijte ji bílým vínem. Tekutinu nechte všechnu odpařit, rýži podlijte horkou osolenou vodou (nebo vývarem). Za občasného míchání rýži nechte takto vydusit doměkka, trvá to podle typu rýže asi 15 minut.
Mezitím si připravte houbovou směs. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na kousku másla. Když začíná lehce zlátnout, přidejte pokrájené lišky, kolečka očištěné mrkve a pod poklicí je nechte dusit skoro do měkka, podle potřeby můžete přidat kapku vody. K takřka hotovým houbám přidejte nasekanou čerstvou šalvěj (hodí se ale i čerstvá majoránka!) a směs dochuťte špetkou soli a čerstvě mletým pepřem.
Nakonec houbovou směs vmíchejte k rýži připravené „na skus“. Rizoto podávejte posypané nastrouhaným parmezánem.