Kate Veg & Gluten free
Portobello, smetanová omáčka a nočky
Houby před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 steakový žampion portobello
- přepuštěné máslo nebo olivový olej
- 1 menší bílá cibule, nasekaná nadrobno
- 1 šalotka, nakrájená na klínky
- 50 g pórku
- 150 g smetany + kousek másla
- 80 ml suchého bílého vína
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvý tymián
- NA BRAMBOROVÉ NOČKY
- 120 g uvařených a oloupaných brambor (Martina je peče se slupkou na hrubozrnné soli)
- 1 vejce
- 60 g hladké mouky
Postup
1 Nejdřív připravte noky: Z nastrouhaných brambor, vejce, mouky a soli vypracujte hladké těsto. Tvarujte noky a vařte je v osolené vroucí vodě (po uvaření je můžete dozlatova opéct na přepuštěném másle). Ochuťte je tymiánem, pepřem, popřípadě i solí.
2 Třeně zbavený žampion osolte, opepřete a z obou stran opečte na troše přepuštěného másla či olivového oleje. Přidejte cibuli a šalotku a společně s pórkem nakrájeným na asi 2 cm silné a 8 cm dlouhé plátky vše krátce osmahněte. Zalijte bílým vínem, nechte ho vyvařit, pak přilijte smetanu a společně poduste. Nakonec přidejte na zjemnění kousek másla, ale už nevařte. Osolte a opepřete. Omáčku se žampionem podávejte s noky.