Kate Veg & Gluten free
Polévka z bílého chřestu
Polévky před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje + na pokapání (nemusí být)
- 4 jarní cibulky, pouze bílé části, nadrobno nakrájené
- 1 kg bílého chřestu, oloupaného a zbaveného dřevnatých konců, nakrájeného na 2–3cm kousky
- 750 ml horkého zeleninového vývaru nebo vody
- 250 ml smetany na vaření
- mořská sůl
- 4 hrsti mandlových lupínků, opražených
- čerstvý kerblík na posypání
Postup
1 V rendlíku rozehřejte olej. Vsypte cibulku a opékejte ji doměkka a dosklovita, asi 5 minut. Přidejte chřest a vývar nebo vodu. Přiklopte tak, aby mohla unikat pára, a zvolna vařte, aby chřest úplně změkl, asi 10 minut. Odstavte.
2 Přilijte smetanu a ponorným mixérem rozmixujte dohladka (pokud vám vadí vlákna z chřestu, polévku přeceďte přes jemný cedník). Osolte, podávejte horké nebo chlazené, posypané mandlovými lupínky a čerstvým kerblíkem, případně i pokapané olivovým olejem.