Kate Veg & Gluten free
Pivní polévka s čedarem
Polévky před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 350 ml tmavého piva (např. tmavé Krušovice či Xantho ze Žatce)
- 500 ml vývaru
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 ml 12% smetany
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 4 lžíce másla
- 3 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku, drceného
- 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
- 1 lžička uzené mleté papriky
- špetka kajenského pepře
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička práškové hořčice
- 340 g vyzrálého čedaru, strouhaného
- mořská sůl
- krutony ze 2 pivních rohlíků
Postup
1 V hrnci na másle na středním plameni opékejte cibuli dosklovita, trvá to asi 4 minuty. Přidejte česnek a tymián a míchejte další minutu. Poprašte moukou a cibulovou jíšku míchejte další 3 minuty. Přidejte uzenou papriku, kajenský pepř, práškovou hořčici a sůl. Vařte společně 1 minutu.
2 Zalijte pivem, vývarem, smetanou a mlékem a přiveďte k varu. Ztlumte oheň, přiklop te a nechte za občasného míchání bublat 20 minut.
3 Protřete sítem a ochuťte worcesterem a v ještě horké polévce rozmíchejte čedar, postupně hrst po hrsti, až se rozpustí. Kdyby polévka začala být hrudkovitá, rozmixujte ji. Podle potřeby dosolte. Podávejte s krutony z pivních rohlíků.