Kate Veg & Gluten free
Pikantní mrkvová polévka s čočkou
Polévky před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 lžičky celého kmínu
- špetka vloček ze sušených chilli papriček
- 2 lžíce olivového oleje
- 600 g mrkve, důkladně omyté a nahrubo nastrouhané (není nutné ji loupat)
- 140 g loupané červené čočky
- 1 litr zeleninového vývaru (i z kostky)
- 130 ml mléka
- sůl a pepř na dochucení
- bílý jogurt na ozdobení
Postup
1. Rozpalte velký rendlík a asi minutu na něm nasucho pražte kmín a vločky chilli; koření by mělo začít ,poskakovat‘ a postupně uvolňovat aroma. Asi polovinu směsi poté lžící nebo vařečkou vyjměte a dejte stranou.
2. Přidejte olej, mrkev, čočku, horký vývar i mléko a přiveďte k varu. Pozvolna vařte asi čtvrt hodiny, dokud čočka nezměkne.
3. Máte rádi hladké polévky? V tom případě povařenou směs jemně rozmixujte ponorným mixérem nebo v kuchyňském robotu. Klidně ji ale můžete nechat v původním stavu.
4. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Před podáváním ozdobte každou porci lžící jogurtu a částí opraženého koření. Ideální příloha: opečené chlebové placky.
marocká inspirace Nahraďte kmín a vločky chilli několika lžičkami harissy. Ke konci vaření můžete také přidat trochu vařeného kuřecího masa, pokrájeného.