Kate Veg & Gluten free
Mungo hummus
Pomazánky, paštiky před více než 9 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- 1/2 hrnku mungo fazolí nebo 1 a 1/2 hrnku uvařených
- 120 g tahini pasty (pasta ze sezamu)
- 3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
- 1-2 stroužky česneku podle chuťi
- 1/2 lžičky mořské soli
- (čerstvě mletý pepř)
- NA SERVÍROVÁNÍ:
- pita chléb či jiná alternativa
- extra panenský olivový olej
- smažená šalotka
- okvětní lístky růží
- pistácie
Postup
1. Fazolky dejte do hrnce spolu s trojnásobkem vody. Tedy na 1/2 hrnku fazolek počítejte s 1 a 1/2 hrnkem vody. Přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Nechte přiklopené jemně táhnout a po 20 minutách by měla být (téměř) všechna voda vstřebaná a fazolky měkké. Na tento recept můžete dát uvařené mungo fazolky i okapat, aby jste se zbavili případného nadbytku vody.
Uvařené a vychladlé mungo fazolky dejte do food procesoru či výkonného blenderu, zkrátka nějakého nožového robotu, spolu s citrónovou šťávou, tahini, česnekem, špetkou soli a rozmixujte na co nejjemnější krém.
2. Hummus servírujte zakápnutý extra panenským olivovým olejem a ozdobte ho například oříšky, jedlým květy, čerstvě mletým pepřem, mletou sladkou paprikou, smaženou cibulkou, nasekanou čerstvou petrželkou. Jako přílohu podávejte pita chléb, toastovaný pita chléb či jinou alternativu. Protože u nás doma se poslední měsíc stále dělaly a testovaly domácí pšeničné tortilly, kukuřičné tortilly, tacos, a tak dále, servírovala jsem s do křupava opečenou tortillou.