Kate Veg & Gluten free
Mungo burgery
Veg Burgery před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 150 g až 200 g strouhaného (nebo na plátky krájeného) sýra (gouda, ementál, čedar)
- 6 menších burgerových žemlí (my jsme je koupili v dm drogerii)
- 1 jablko, s vykrojeným středem a nakrájené příčně na kruhové plátky a zakapané citronovou šťávou
- výhonky na ozdobu (my jsme použili fialové shiso a pažitku)
- NA BURGERY
- 100 g výhonků mungo baby
- 1 lžička soli, podle chuti
- 1 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 2 střední vařené brambory, rozšťouchané či nastrouhané
- 1 lžíce rajčatového pyré
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky garam masály
- čtvrt lžičky amčuru
- 1 plátek toustového chleba (namočený a vyždímaný)
- 1 vejce
- olej na opékání
Postup
1 Výhonky propláchněte a poduste v rendlíku se zhruba 60 ml vody a čtvrtkou lžičky soli do změknutí. Pak je sejměte z ohně a dejte stranou.
2 Na lžíci másla opečte cibuli do světle růžova. Přisypte slité výhonky a ještě minutu míchejte. Sejměte z ohně a přidejte brambory, pyré, římský kmín, garam masálu, amčur, chléb, vejce a sůl. Směs důkladně promíchejte.
3 Rozdělte na šest částí, vytvarujte karbanátky a na troše oleje je opečte z obou stran tak, aby byly zlatohnědé a prohřáté. Při opékání z druhé strany je můžete ke konci rovnou posypat strouhaným sýrem (nebo poklást plátky), aby se trochu roztekl. Pokud to neuděláte teď, položte sýr na burgery hned po dopečení. Mezitím opečte rozpůlené žemle do světle hněda.
4 Na opečené žemle dejte karbanátky, poklaďte jablky, ozdobte výhonky, přiklopte a zatepla jezte.