Kate Veg & Gluten free
Květákový nákyp se sýrem a zakysanou smetanou
Zelenina před více než 9 roky z www.prozeny.cz
Ingredience
- středně velký květák, 2 vejce, 70 g másla, 100 g sýru na strouhání, 200 g zakysané smetany, sůl, pepř, muškátový květ, hrst nasekané listové petržele a nové brambory k podávání.
Postup
Květák očistěte, rozeberte na větší růžičky a uvařte v osolené vodě skoro do měkka, trvá to asi 10–12 minut. Sýr (třeba eidam, mozzarellu nebo goudu) nastrouhejte nahrubo. Máslem vymažte zapékací misku a zbytek rozpusťte v mikrovlnce nebo kastrolku na sporáku.
Troubu zapněte na 180 stupňů. Uvařený květák rozšťouchejte šťouchadlem na brambory nebo rozmačkejte vidličkou – neměla by z něj být vyloženě hladká kaše, ale měl by stále držet svoji texturu. V míse ho postupně smíchejte s rozpuštěným máslem, sýrem, kelímkem zakysané smetany a dvěma vejci. Pokud byste chtěli mít hotový pokrm nadýchanější, můžete z vaječných bílků nejdřív vyšlehat sníh a ten do květákové hmoty vmíchat až na závěr.
Těsto ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a špetkou muškátového květu. Máte-li po ruce, přidejte i nahrubo nasekanou listovou petržel. Hmotu urovnejte ve vymazané zapékací misce a vložte do vyhřáté trouby, kde nákyp pečte asi 35 minut. Podle potřeby můžete na posledních 10 minut zvýšit teplotu na 200 stupňů. Podávejte s vařenými novými bramborami.