ETA
Jehněčí kýta na rozmarýnu se špenátem
Rodinný oběd před asi 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- jehněčí maso 600 gramů (kýta)
- špenát 500 gramů (listový)
- slanina 150 gramů (nakrájená)
- víno červené 2 decilitry
- cibule 1 kus (větší)
- česnek 5 stroužků
- jalovec 5 kuliček
- rozmarýn
- pepř(mletý)
- sůl
- Na šťouchané brambory:
- brambory 500 gramů (oloupané, uvařené doměkka)
- máslo 50 gramů
- pórek 0,5 kusů
- smetana 0,5 decilitrů
- pepř(mletý)
- sůl
Postup
Jehněčí maso svážeme kuchyňským provázkem do válečku, vetřeme do něj nakrájený česnek, sůl, pepř a rozmarýn a necháme do druhého dne odležet v chladu.
Na dno pekáčku rozložíme polovinu nakrájené slaniny, nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme do něj maso, přidáme jalovec, podlijeme vínem a pečeme zakryté asi 60 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Když je maso měkké, odkryjeme ho a dopečeme, aby získalo hezkou barvu.
Během pečení připravíme brambory a špenát. Jemně nakrájený pórek zesklovatíme na másle, zalijeme ho smetanou, přidáme vařené brambory a povaříme. Pak vše rozmačkáme a dochutíme solí a pepřem. Na druhé polovině slaniny krátce podusíme opraný a lehce překrájený špenát, osolíme ho a opepříme.
Upečené maso zbavíme provázku a nakrájíme ho ostrým nožem na plátky. Rozdělíme je na horké talíře, podlijeme vypečenou šťávou a podáváme se špenátem a šťouchanými