Kate Veg & Gluten free
Kofty ze zeleného hrášku v kari omáčce
Placičky, karbanátky před více než 9 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1/2 kg zmrazeného zeleného hrášku (nejlépe Bonduelle)
- lžička máku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 cibule nakrájené nadrobno
- 4 hřebíčky
- trochu chilli koření
- 1/2 lžičky mletého koriandru a stejné množství mletého kmínu (nejlépe římského), kurkumy a směsi koření garam masala
- 2 velká rajčata, jemně nakrájená, nebo hrnek rajčatové passaty
- 2 lžičky soli
- olej na smažení
Postup
1. Cibuli smažte asi dvacet minut; občas ji promíchejte. Přisypte všechno koření a ještě minutu smažte. Poté přidejte rajčata nebo protlak a povařte, dokud omáčka nezhoustne. Vlijte do ní dva hrnky vody, omáčku rozmixujte a povařte tak dvě minuty, aby pěkně zhoustla. Pokud ji nechcete mixovat, ještě ji pomalu vařte asi deset minut – získá tak správně hustou konzistenci.
2. Rozmrazený hrášek rozmixujte, osolte a přidejte mouku i mák. Směs rozdělte na 12 kousků a ty vytvarujte tak, aby připomínaly vyšší karbanátky.
3. Rozehřejte olej a zelené kofty na něm pomalu a pečlivě po obou stranách osmažte.
4. Kofty podávejte s hustou omáčkou plnou koření – to je typ jídla, kterému se v Indii říká kari – a s plackami čapátí; hodí se ale i rýže nebo brambory. Vaříte-li rýži, buďte styloví a rozhodně sáhněte po aromatické indické rýži basmati (seženete běžně v obchodech).