Kate Veg & Gluten free
Jemné cuketové rizoto
Risotto, rýže před více než 9 roky z www.prozeny.cz
Ingredience
- 2–3 šalotky, 300 g kulatozrnné rýže (arborio, carnarolli), asi 0,65 l vody nebo zeleninového vývaru (celkem by jí měl být dvojnásobek než rýže), 2 velké cukety, olivový olej, asi 5 tenkých plátků másla, čerstvý tymián, asi 8 kousků sušených rajčat, čerstvou bazalku, další 3 plátky másla na zjemnění, 2–3 lžíce strouhaného parmezánu, 4 nakládané mozzarelly a podle chuti a nálady také parmezán a bazalku na dozdobení
Postup
Cukety omyjte, odkrájejte z nich konce a nakrájejte na měsíčky. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte je trochou olivového oleje, poklaďte asi 5 plátky másla, posypte tymiánem a osolte je a opepřete. Pak je vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte asi 20 minut. Mezitím na oleji zpěňte jemně nasekané šalotky a ty zasypte rýží. Vše důkladně promíchejte a rýži nechte zahřát – jestli už je teplá, poznáte jednoduše tak, že si na ni prostě sáhnete celou dlaní. Teprve v tuhle chvíli je dobré rýži míchat, teprve teplá totiž pustí všechen škrob, díky kterému je pak rizoto krásně krémové. Rýži pár minut restujte se šalotkou, posléze ji zalijte vodou či vývarem (asi 0,5 cm nad rýži) a za občasného promíchání počkejte, až se tekutina odpaří a vytvoří se škrobový šlem. V tuhle chvíli rýži vysypte z pánve do chladné nádoby a dejte ji na okno vychladnout úplně. Takhle připravený základ už je pak jednoduché kdykoli dodělat. Polovinu upečené cukety rozmixujte na kaši, druhou polovinu zatím nechte bokem. Na pánev nasypte zpět vychladlou rýži, smíchejte ji s cuketovým pyré, zalijte vývarem či vodou opět asi 0,5 cm nad rýži a postupně nechte tekutinu odvařit, trvá to zhruba 10 minut, dokud není základ rizota krémový. V tuhle chvíli můžete vypnout plotnu. Do rizota vmíchejte asi polovinu pokrájených sušených rajčat, nasekanou bazalku, asi 3 plátky másla, 2 lžíce olivového oleje, sypaný parmazán a druhou polovinu cuket.